Home

Wat is privacy?

Wat doet de EU?

Digitale voetprint

Op social media

Gemaakt door Nikki Coenraad en Elise Krol

Op social media

Op Facebook

Je kunt de berichten die je op de app plaatst, delen met de hele wereld, maar ook alleen met je vrienden of alleen met jezelf. In dat geval kan niemand anders het bericht bekijken. Bij het delen van een bericht is het ook nog steeds mogelijk om een andere doelgroep te bereiken.

Wanneer mensen je herkennen in een bericht of op een foto op Facebook, kunnen ze je 'taggen'. Vrienden hebben de mogelijkheid om je op een bepaalde locatie in te checken, zelfs als je de locatiefunctie zelf niet gebruikt. Dit is niet uit te schakelen. Je kunt echter verhinderen dat een naam- of locatietag in je tijdlijn verschijnt.

Op diverse manieren kunnen mensen contact met je opnemen via Facebook. Krijg je regelmatig verzoeken om vriendschap van onbekenden? Dan is het mogelijk om dit te annuleren. Op deze manier zorg je ervoor dat mensen die je niet kent jouw berichten niet kunnen bekijken.

Advertenties op Facebook zijn eveneens gerelateerd aan je privacy. Stel je voor dat er in jouw omgeving een nieuw Japans restaurant opent en je wordt hierop geïnformeerd door een vriend op Facebook. Je bezoekt de Facebook-pagina van dit restaurant en geeft een reactie met de knop 'Vind ik leuk'. Facebook heeft nu het recht om een advertentie van dit restaurant aan je vrienden te laten zien en te vermelden dat je dit leuk vindt.

Daarnaast toont Facebook je advertenties aan op basis van jouw voorkeuren en de websites en apps die je gebruikt. Heb je de voorkeur voor dit niet? Dan is het mogelijk om dit te annuleren.

Je hebt de mogelijkheid om andere sociale netwerken toegang te geven tot Facebook. Er zijn ook games, software en apps die een connectie kunnen creëren. Dit stelt een app zoals Spotify of Nike+ in staat om jouw voorkeur voor muziek of sportresultaten via Facebook te delen. Je hoeft hiervoor slechts één keer toestemming te geven. Het is niet helemaal helder wat een dergelijke app met je gegevens doet. In jouw overzicht van apps kun je bekijken welke diensten en applicaties toegang hebben tot Facebook.

Wil je helemaal niets meer delen op Facebook? Het verwijderen van je Facebook-account is dan de beste manier om je privacy te waarborgen. Vind je dat een te grote stap? Je kunt je account dan ook deactiveren en het later weer opnieuw inschakelen.


Op Google

Google streeft ernaar om wereldwijd alle informatie bereikbaar te maken en biedt al diensten aan zoals Maps, YouTube, Google Drive, Gmail en Chrome, maar de belangrijkste blijft de zoekmachine. Google ontvangt dagelijks ongeveer 8,5 miljard zoekopdrachten.

Deze zoekopdrachten bevatten een overvloed aan informatie. Google houdt deze informatie op en voegt ze toe met gegevens uit Gmail, YouTube en Chrome. Google streeft ernaar om al deze diensten te gebruiken terwijl je ingelogd bent met je Google-account.

Google verzamelt vooral persoonlijke gegevens wanneer je bent ingelogd. Voor het bekijken van je e-mail (Gmail) is het noodzakelijk om in te loggen, maar voor het zoeken via Google is dat niet vereist. Heb je een account bij Google? Er is een mogelijkheid dat Google je automatisch inlogt wanneer je een zoekopdracht via Google uitvoert.

Wanneer je een Android-telefoon gebruikt, registreert Google precies waar je naartoe gaat en waar je bent. Met de Google Maps-app op je smartphone kun je dagelijks bekijken waar je bent geweest. Google maakt gebruik van de gegevens voor advies in zijn virtuele assistenten. Bijvoorbeeld om vast te stellen waar je werkt en hoe laat je moet vertrekken om op tijd aan je werk te zijn.

Je kunt dit aanpassen via de Activiteitsopties. Als je de locatiegeschiedenis wilt bijhouden, kun je in hetzelfde menu aanpassen dat de bewaartermijn 3 of 18 maanden is.

Google biedt eveneens een 'dashboard' waarin je een samenvatting krijgt van alle diensten die je gebruikt. Je hebt de mogelijkheid om al je gegevens bij een Google-service in één keer te verwijderen.

Google dient je, net als elke organisatie, op jouw verzoek een exemplaar te verstrekken van alle persoonlijke gegevens die het van jou heeft verzameld. Bij Google is dit geregeld door middel van Google TakeOut. Veel mensen die de dienst ooit hebben gebruikt, beschouwen het als een goede herinnering om te begrijpen hoeveel persoonlijke informatie het bedrijf verzamelt.


Op Instagram

Op Instagram zijn er diverse manieren om je privacy te waarborgen. Voor het aanmaken van een account zijn er de volgende mogelijkheden:

Het is aan te raden om een ander e-mailadres te gebruiken voor je Instagram-account dan je normaal gesproken gebruikt. Dan kan Facebook niet goed in de gaten houden wat jij buiten Instagram doet.

Bij het registreren van een account wordt vaak je eigen gebruikersnaam automatisch ingevoerd. Maar dan is je naam eenvoudig te vinden op Google. Zou je dat niet willen? Selecteer een accountnaam die niet naar jou verwijst.

Je kunt je account als privé instellen als je al een account hebt. Let op: privé is nooit werkelijk privé. Als je iets online deelt, hebben ook mensen uit je privéleven de mogelijkheid om het door te sturen. Een screenshot is op deze manier gemaakt en gedeeld.

Je kunt vanuit de app verschillende accounts aanmaken. Je hebt de mogelijkheid om een of meerdere privéaccounts en een openbare account aan te maken. Op deze manier kun je meer privéberichten met vrienden delen en openbare foto's met de rest van de wereld delen.

Met de onderstaande stappen verklein je de kans op het hacken van jouw account:

  1. Verwijder de tweestapsverificatie.
    Met deze methode vul je niet alleen een wachtwoord in, maar ontvang je ook een toegangscode via bijvoorbeeld een sms. Op deze manier maak je het voor hackers lastiger om je account te bereiken.
  2. Log in en controleer je zoekgeschiedenis.
  3. Beperk de toegang tot Meta.
    Instagram heeft een nieuwe privacy-optie toegevoegd, waardoor het moederbedrijf Meta minder gegevens registreert over je bezoeken aan websites (zoals webshops) die buiten Instagram staan. De mogelijkheid bevindt zich in het Accountcentrum en wordt 'Je activiteit buiten Meta-technologieën' genoemd.

Op Snapchat

Wil je niet dat iedereen kunt bekijken wat je op Snapchat plaatst? Gebruik de instellingen om het 'Menu: wie kan...' te bekijken. Selecteer bij 'Bekijk Mijn Verhaal' de optie 'Mijn Vrienden'. Of verklein de groep handmatig door de optie 'Aangepast' te selecteren.

selecteren. Je wilt niet dat mensen die je niet kennen opmerken waar je bent. Misschien zijn dat niet al je vrienden. Kies in het 'Menu: wie kan...', bij 'Toon Locatie' de 'onzichtbare modus' of 'alleen vrienden'.

In het menu 'Aanvullende diensten' selecteer je bij 'Kaarten' de keuze 'Gebruiksgegevens delen'. 

Zou je niet willen dat iedereen je op Snapchat kan vinden? Scroll naar het 'Menu: wie kan...'.

Selecteer bij 'Contact met mij opnemen' 'Vrienden'. Selecteer de optie 'Bekijk me in Snel toevoegen' als je niet wilt dat vrienden jou als contactpersoon in 'Snel toevoegen' voorstellen. Deel je Snap-code niet op het internet of op andere sociale media. Met deze code kan iedereen jouw account ontdekken. Snapchat en alle adverteerders zijn benieuwd naar jouw contacten. Zou je dit niet automatisch willen doorgeven? Selecteer in het menu 'Aanvullende diensten' onder 'Contacten' de synchronisatie. Als je Snapchat verbindt met andere apps, geef je Snapchat toestemming om ook je gebruik op deze applicaties te volgen. Controleer of je alle gekoppelde apps daadwerkelijk gebruikt. In dat geval: bevestig je koppeltoestemming opnieuw. Je kunt dit vinden in het menu 'Mijn account' > 'Gekoppelde apps'.

Snapchat houdt niet alleen rekening met wat je in de app doet, maar houdt je ook buiten de app in de gaten. Controleer daarom regelmatig je digitale gegevens: Verwijder het cachegeheugen. Je kunt dit vinden in het menu 'Account acties'. Controleer je zoekgeschiedenis. Je kunt dit ook doen in het menu 'Acount acties'. Neem contact op met de app als je deze niet gebruikt. Controleer regelmatig je browsergeschiedenis en cookies.

Snapchat is een kosteloze applicatie. Aan de andere kant zie je voortdurend advertenties. Je kunt dit niet uitschakelen. De advertenties die je ziet, worden bepaald door jouw gedrag en voorkeuren. Je kunt dit zeker uitschakelen. Bekijk het menu 'Aanvullende diensten' en selecteer 'Voorkeuren voor advertenties'. Stel 'adverteren gebaseerd op doelgroepen en activiteiten' in. In het menu 'Aanvullende diensten' is het mogelijk om advertentievoorkeuren te wijzigen onder 'Lifestyle en interesse'. Een sterk wachtwoord zorgt ervoor dat hackers het lastiger hebben om je account te hacken.

Met inlogverificatie kun je niet enkel inloggen met je wachtwoord. Daarnaast ontvang je een toegangscode, bijvoorbeeld via een sms. Op deze manier maak je het voor hackers lastiger om je account te bereiken. Selecteer dit in het menu 'Mijn account' > 'Inlogverificatie'.

Uitloggen is een keuze die je waarschijnlijk niet over nadenkt wanneer je de app verwijdert. Log uit als je de app tijdelijk niet gebruikt. Of als je wilt vermijden dat iemand anders jouw telefoon gebruikt om in je account te kijken.


Op Tiktok

Wil je je video's uitsluitend delen met volgers die je hebt goedgekeurd? En uitsluitend reacties en likes ontvangen van mensen die je ken? Je dient de privacy-instellingen te wijzigen. TikTok is doorgaans toegankelijk als je 16 jaar of ouder bent. Je kunt dit aanpassen naar privé. Bekijk 'Instellingen en privacy'. Selecteer 'Privacy'. Hier staat 'Privéaccount' met een schuifje erachter. Klik op het schuifje om het groen te maken, waardoor je account privé is. Wil je dat niemand je video's kan downloaden? Je kunt dat aanpassen na 'Privacy' onder 'Downloads'. Plaats het schuifje op 'uit'.

Voor jongeren van 13 tot en met 15 jaar is het mogelijk om uitsluitend vrienden of niemand anders reacties op je video te geven. Iedereen met een hogere leeftijd kan doorgaans reageren. Wil je je video's met iedereen delen, maar wil je niet dat iedereen kan reageren? Je organiseert dit op deze manier: Scroll naar 'Privacy en instellingen'. Selecteer 'Privacy'. Aan het einde van de pagina zijn er diverse keuzes: ‘Reacties’, ‘Duet’, ‘Gelikete video's’ en ‘Berichten’. En nog enkele andere reactiemogelijkheden. Kies steeds voor 'Niemand' of 'Vrienden'.

Je hebt de mogelijkheid om specifieke gebruikers te blokkeren, zodat ze jouw pagina niet langer kunnen bekijken.

  1. Bekijk het profiel van de persoon.
  2. Tik op de drie stippen of streepjes.
  3. Klik op 'Blokkeren' en volg de instructies in de app.

Houd er rekening mee dat iedereen heel gemakkelijk een nieuw account kan aanmaken en je opnieuw kan volgen en bekijken. Heb je problemen met een stalker? Het is daarom van groot belang dat uitsluitend vrienden je video's en andere zaken kunnen bekijken.

Zou je iemand van je lijst willen verwijderen?

  1. Ga naar je eigen profielpagina (poppetje) en klik op de drie stippen of streepjes aan de bovenkant.
  2. Selecteer 'Instellingen en privacy'.
  3. Selecteer 'Privacy'.
  4. Selecteer 'Geblokkeerde accounts'.
    Je kunt hier geblokkeerde accounts opnieuw deblokkeren.

In 2021 heeft TikTok de standaardinstellingen voor kinderen van 13 tot en met 17 jaar gewijzigd. Jongere kinderen (tot 12 jaar) zijn officieel niet toegestaan om TikTok te gebruiken. Ze doen dat uiteraard wel door een onjuiste leeftijd op te geven. TikTok voert nauwelijks leeftijdscontrole uit. Naast deze gewijzigde instellingen zijn er ook andere manieren om de allerjongste gebruikers van TikTok iets te beschermen:

Je kunt de tijd die je op je telefoon gebruikt op TikTok verkorten. Gebruik vervolgens 'Tijdbeheer'. Met deze functie kun je een maximale dagduur instellen. Je kunt dit maximale tijd instellen op 40, 60, 90 of 120 minuten.


Op deze manier kun je het tijdslot instellen:

  1. Klik op het poppetje om je account te openen en klik vervolgens op de drie puntjes aan de rechterkant.
  2. Klik op 'Digitaal welzijn'.
  3. Selecteer 'Tijdbeheer' en kies de gewenste maximale tijd achter Tijdslimiet.
  4. Druk onderaan op de knop 'Tijdbeheer inschakelen'.